Kolačići nam pomažu pružanje boljeg korisničkog iskustva. Pročitajte više na: Pravne napomene. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

BRODOLOM MIJOKA, 2018.Dizajn i postav izložbe

Brodolom Mijoka - probuđena tajna murterskog mora

Izložba prezentira, na iznimno jasan i vizualno zanimljiv način, rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera. Kako se pokazuje i na izložbi, prije oko 300 godina na pličini Mijoka potopljen je brod s izuzetno zanimljivim, nesvakidašnjim, teretom, koji se pokazao vrjednijim nego što je itko mogao pretpostaviti. Bez obzira na veliki stupanj devastacije lokaliteta, rezultati istraživanja pružili su uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, ali i u pomorsku trgovinu i prilike na Jadranu tijekom tog razdoblja. Mahom skupa i luksuzna roba te velika količina zlatnog i srebrnog novca na brodu koji je bio relativno malih dimenzija i bez ozbiljnog naoružanja, ukazuju da je vjerojatno riječ o piratskom brodu koji je stradao dok je prevozio raznoliku zaplijenjenu robu. No, također se ne bi smjela u potpunosti odbaciti mogućnost je riječ o trgovačkom brodu s teretom iz grada Nurnberga i drugih europskih centara.

Vesna Zmaić Kralj i Marina Lambaša - autorice izložbe / Bruno Brakus, Anita Jelić i Antonija Jozić – suradnici na izložbi /
Ante Filipović Grčić, Marina Lambaša, Vesna Zamić Kralj – postav izložbe / Lineta (Goran Berović) – tehnički postav

Muzej grada Šibenika, 20.12. 2018. – 31. 1. 2019. / Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar, Crkva sv. Nikole, 3. 6. – 5 .7. 2019. / Baganelovica, Jezera, 16. 7. – 31. 8. 2019.