Kolačići nam pomažu pružanje boljeg korisničkog iskustva. Pročitajte više na: Pravne napomene. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

MIJOKAKnjiga

AUTORICA: Vesna Zmaić | NAKLADNICI: Muzej grada Šibenika, Hrvatski restauratorski zavod | UREDNICA: Marina Lambaša

Brodolom Mijoka podmorski je lokalitet uz otok Murter, nalazi se na dubini od 40 metara, a vrijedni predmeti pronađeni su kroz pet zaštitnih arheoloških kampanja od 2006. godine do 2012. u kojima je istraženo područje od 96 m2. Brodolom Mijoka je iznimno važno arheološko otkriće. Arheološka istraživanja ovog brodoloma rezultirala su s preko 15 000 nalaza. 

Postoje indicije da se radilo o uskočkom brodu koji je prevozio dragocjene predmete koji su uskoci oteli s brodova koji su prevozili luksuznu robu iz Venecije na Egejsko područje, a možda i u sam Istanbul. Predmeti svjedoče o širem povijesnom kontekstu uključujući i razgranatu trgovinu između Srednje Europe, gdje je velik dio pronađenih predmeta izrađen, preko Venecije do Istanbula i drugih lučkih gradova Osmanskog Carstva.

Radi se o materijalu koji vežemo uz Nürnberg, obrtnički i inovacijski centar Europe 2. polovice 16. stoljeća, te stakleni materijal iz Venecije, poput Murano perlica. Možemo pretpostaviti da se brodolom dogodio početkom 17. stoljeća, a većina pronađenih predmeta datira u 16. stoljeće i sam početak 17. stoljeća.