Kolačići nam pomažu pružanje boljeg korisničkog iskustva. Pročitajte više na: Pravne napomene. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

MUZEJSKI PLAKATKatalog i plakat izložbe

Autorica: JELENA JOVIĆ | Izdavač: MUZEJ GRADA ŠIBENIKA | Urednik: EMIL PODRUG

Izložbom Muzejski plakat / Izbor iz fonda Muzeja grada Šibenika obilježava se 95. godišnjicu osnutka Muzeja. U muzejima se čuvaju razne vrste plakata koje možemo podijeliti u dvije skupine: jedni se odnose na djelatnost muzeja, a drugi su dio povijesnih i umjetničkih zbirki. Tako su, na primjer, u povijesnim zbirkama zastupljeni politički, kazališni i koncertni plakati te plakati sportskih i drugih javnih događanja. U umjetničkim zbirkama čuvaju se plakati vrhunskih grafičkih dizajnera. No, takvi plakati ne daju nam informacije o radu muzeja pa nisu tema ove izložbe.

U drugoj su skupini plakati koji su dio izdavačke djelatnosti muzeja. U Muzeju grada Šibenika takvi plakati skupljani su u muzejskim odjelima gotovo šest desetljeća te ih je danas preko petsto pohranjeno u Odjelu dokumentacije kao dio fonda Izdavačka djelatnost. Muzejski plakati svjedoci su vremena u kojem su nastali, ogledalo su društvenih i stilskih promjena. Kao jedan od oblika vizualne komunikacije muzejski plakat važan je medij za komunikaciju institucije s korisnicima. Također, važan je i zato što pruža informacije o povijesti muzeja. Zbog svega navedenoga muzejski plakati predstavljaju vrijedan dio muzejskih fondova.