Kolačići nam pomažu pružanje boljeg korisničkog iskustva. Pročitajte više na: Pravne napomene. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.

SOBA IVE BREŠANADizajn postava

Memorijalna soba Ive Brešana u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku
Koncept i dizajn izložbenog prostora - zajedno s Arhitektonskim studijem 25,4 mm

„Brešanova soba“ projekt je koji je kao cilj imao interpretaciju i prezentaciju lika i djela velikana hrvatske književnosti Ive Brešana u njegovoj matičnoj kući u njegovom rodnom gradu, dakle u šibenskom kazalištu. Autori su se susreli s izazovom kako u skućenom prostoru na drugom katu zgrade i s ograničenim mogućnostima intervencije u prostor predstaviti velikana na jednostavan, zanimljiv i suvremen način. Koncept je sadržavao originalne predmete književnika, multimediju, te brojne knjige, fotografije i dokumentaciju.
Prostor je podijeljen na način da su zidne plohe korištene za većinu materijala, dok je središnji multifunkcionalni prostor ostavljen slobodan. Korišteni su uglavnom prirodni materijali, tamni tonovi, te prigušena svjetla, čime je postugnut dojam intimnosti i topline. Sadržaji su interpretirani ozbiljno, dijelom multimedijski, dok se lik velikog književnika kroz fotografije uglavnom pojavljuje iznenađujuće, skrovito ili nadledajući. Osim dojma prostora drame, dio interpretacije je i „Brešanov bar“ s njegovim omiljenim pićem, koji je vizualno uklopljen u koncept oblikovanjem poput starinskih zadimljenih mračnih boemskih kavana.
Iako izrazito mali prostor velikih ograničenja „Brešanova soba“ projekt je koji je uspješno „zarobio“ duh velikog književnika, ali i aure njegovog opusa. Rezultat osmišljavanja doživljaja prostora uz uravnotežene vizuale je suptilan osjećaj prisutnosti samog Brešana koji nas prati. Fotografije: Valerio Baranović